Pages

Monday, 16 June 2014

Menanti kata-II ...

Assalamualaikum

Bismillahirrahmanirrahim

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥



▔\▁〷●‿●〷▁/▔ ▔\▁〷●‿●〷▁/▔

Hai hai oit oit oit. Apa khabar? Sihat ker?? Post sikit punya banya cerita kisah hidup aku yang entah menarik ke tak pada korang kan. Kepada yang setia membaca. TAHNIAH !! Teruskan membaca yea. Hihi. Apa kene mengena tajuk aku kali nih. haha. Selalu aku post semua nya pasal holiday aku bagai. Tapi kali nih, lain je ayat nya, Hm hm hm ... Korang mesti pelik aku nih tak sambung belajar ker?? Tak ada kerja ke nak buat? Balik2 story pasal holiday, pasal kawan2, pasal budak2 bagai.Eh.. *garu kepala* Mesti korang tertanya2 apa yang berlaku?? Ececeh ayat jer tuh. hahaha. Dari tajuk macam bercinta. Iye ker?? hahaha. Dari tajuk macam angau. Are u sure??? hahaha. Berteka-teki pulak aku kan. hm hm hm. Yang masih sudi nak terus kan membaca terus kan. Saje nak uji korang. Hehe. Korang minat atau tak dengan STORY BOX aku nih. 




( ^-^)_旦” ( ^-^)_旦” ( ^-^)_旦”

Apa cuba aku sampai kan ini. hahahaha! 
Okey Kita mula kan disinih. 
Macam nih kisah nya.. 
jeng jeng jeng..


Sebagai yang korang tahu yang aku nih bekas student STPM. Aliran sastera. Yang ambik subjek ekonomi,sejarah,p.am.... Secara rasmi nya sejak keluar nya keputusan STPM bulan Mac hari tuh aku telah di gelar sebagai PENGGANGUR yang bakal tanam anggur belakang rumah *Eh serius kut, ayah ada tanam pokok anggur kat belakang rumah. Nanti kalau dah menjadi aku tunjuk kat korang yea* Since dari tuh bila aku dapat nya result STPM. Perasaan syukur tuh masih tertanam subur sekali di dalam hati dan diri aku. Sekurang nya aku dapat result yang pada pandangan aku sudah memandai. SANGAT !! Aku bersyukur tak terkira. Hanya Allah yang tahu perasaan tuh. Namun itu hanya pandangan aku. Tapi tidak pada sesetengah pandangan segelintir masyarat yang mungkin pada aku sudah terbiasa hidup dengan persekitaran yang keputusan exam bagus2 belaka. SGT~. Bagus lah. Lepas tuh??


Macam biasa lah bila dapat jer result, orang yang akan first call/tanya ialah IBU AYAH. Iya sama lah macam dulu2 bila dapat result SPM/PMR/UPSR. Sign mereka sangat berharap pada kita. Mungkin kita tak sedar dalam diam2 mereka berusaha supaya kita mampu jadi yang terbaik di masyarakat. Mereka cuma nak kita jadi yang berguna di mata masyarakat. Hm. Bila ayah tengok jer result tuh.. tau tak ayah cakap apa??? hm hm hm "Ini je kak kamu dapat? kenapa pointer 2 jer nih. Boleh ker sambung belajar" Allahuakhbar !! luhur hati jantung aku. Serius lemah lutut nak berdiri. Rasa nak rebah macam tuh jer depan ayah. Itu lah ayah. Dalam diam dia menaruh harapan pada aku. Namun aku macam biasa keras kan hati. Tinnggi kan ego "okey lah tuh ayah. Dapat jugak 2 lebih. Dari gagal semua. Nak ker??" Terus ayah diam. Mungkin pada pandangan aku, ayah tak tahu sistem yang sedia ada. Hanya ibu yang tahu. That why ibu diam jer. 



Hidup mesti di terus kan. Yang lepas tak boleh di ubah. 
Apa yang berlaku semalam adalah sejarah,
Apa yang berlaku kini adalah kesan dari tindakan kita,
Apa yang berlaku esok biar lah menjadi rahsia. 
Terus kan berdoa. 
DIA ada bersama kita. 
:")

Aku tawakal dengan result aku. Aku terima seada nya. Tipu lah kalau aku kata tiada perasan resah, cuak, gementar segala bagai. TIPU !!! kalau aku kata tak ada !!! Tanya lah sesiapa pun yang berada di situasi aku pasti fikir rasa apa yang aku rasa kini. Aku seorang anak sulung. Cukup lah pada gelaran ANAK SULUNG. Berat tanggungjawab nya. Banyak beban yang aku tanggung. Mesti korang pelik. Apa sangat lah beban yang kau tanggung?? kau bukan nya dari keluarga yang susah, pi holiday bagai boleh jer, update pos blog okey jer, update twitter okey jer. Hm hm hm . Aku sendiri pun tak tahu nak terang kan macam mana. Dan if aku cakap pun, bukan nya korang faham. Melain kan korang juga memegang gelaran anak sulung. Oleh itu korang akan faham apa yang cuba aku terangkan. 



(ノ◒▽◒)ノ (ノ◒▽◒)ノ (ノ◒▽◒)ノ

Bulan April, result temuduga bagi courst yang melibatkan temuduga di rasmikan keluar. Alhamdullilah. Eyna dapat. Aku???  "Dukacita di maklumkan ...... " alahai~~ Again. Luhur hati aku. Namun perasaan sedih tidak terus tertanam dalam hati dan diri aku. Terus aku buang jauh2 perasaan sedih itu. Aku percaya pada Dia. Aku yakin Dia ada sesuatu untuk aku. Hari itu aku teman eyna pergi ker UPSI. Eyna berjaya dapat ujian MEDSI. alhamdullilah. Dia lulus. Baru2 ini dia dah di panggil untuk temuduga. Alhamdullilah dia berjaya lagi. Keputusan insya Allah bakal keluar pada bulan 7. Aku tumpang gembira. Aku bila lagi ??? 







(._. )( ._.) (._. )( ._.) (._. )( ._.)
Iya. Aku menanti kata-II ini.
 Kata-II yang mampu membuat aku menangis.
Mampu membuat aku mengalir kan air mata gembira. 



Hati tetap sedih bila orang tanya "Kamu tak dapat mana2 ker??" hm hm hm. Namun aku akan cuba sentiasa ingat diri aku bahawa aku masih ada Dia. Dia lah yang akan membantu. Aku yakin pada Dia. Namun aku tetap mengaharap kan keajaiban. Yang aku juga mampu menjadi seperti mereka. Mampu menjejak kaki ke menara gading. Memegang segulung ijazah. Aku masih mengharap kan doa daripada kedua ibu bapa aku. Iya! Aku masih perlukan mereka. 




Iya. 
Aku MENANTI KATA-II ...

Semoga ia terlaksana suatu hari nanti ! AMIN!! 


Salam sedih gembira dari aku. 


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥









Tuesday, 10 June 2014

Next Travel Bukit Tinggi

Assalamualaikum

Bismillahirrahmanirrahim

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥


Aik  Bukit Tinggi pulak?? haha. Alhamdullilah. Rezeki kami kali nih ker Bukit Tinggi pulak. Tahu tak kat mana Bukit Tinggi. Apa yang ada kat Bukit Tinggi nih. Well rasa nya kebanyakkan dari kalian tahu kat mana Bukit Tinggi dan apa yang ada kat Bukit Tinggi tuh kan. Kepada yang tak tahu baca lah coretan kisah travel aku yang tak berapa nak travel sangat. hehehe




Biasa lah kan. Zaman sekarang mana ada yang percuma. Kecuali dari mak bapak kita. 
HA ! yang tu dah sure 100% mereka akan bagi percuma. 
Nak masuk nih saja RM64. FUH !! Mahal betul. 
Kepada yang dewasan RM12 dan kepada kanak-kanak RM8. 
Apa yang ada kat dalam tuh. Scroll lagi lagi lagi ke bawah ada story yang akan aku bagi tahu. 



"KAMI AGEN 007"

Haha ! orang kate kat bukit Tinggi nih bagunan macam atau design bagunan dalam tuh macam kat luar negara. Tambahan pulak angin kat atas tuh sejuk. Even matahari terpacak atas kepala but angin dia sejuk jer. Selesa. Rasa macam kat ;uar negara jer. hihi. Nak tengok bagunan diorang? boleh aku tunjuk kan yea. 


Ikut kan banyak gambar bagunan kat situ yg aku ambil. Tapi disebabkan fon aku problem hari tuh,
semua hilang. hm. Ini bagunan cafe. See case pun macam ala ala kat luar negara. Tengok jer. Takut nak masuk dalam tuh. Macam mahal jer. huhu. Cukup lah hanya dari luar. heehe


ha! tengok lah bahagian belakang tuh. Jalan dia, bagunan, warna bagunan, kedai2 bagai. Memang perfect kalau nak buat pengembaraan ala ala luar negara.  ngee


Ha dalam bagunan yang tinggi nih adalah spa & hotel.
Kan tengok lah cuaca kat sane. Mendung jer. PERFECT ! memang rasa macam kat luar negara jer. Tumbuhan tuh bagai. hm 

Kat bukit bintang nih pun ada ANIMAL PARK .
serius korang boleh pegang haiwan tuh secara live. Diorang nih jinak jer. 
Rusa, arnad dan hamster. 
Berbaloi dengan tiket nak masuk dalam nih. Dewasa dan kanak2 hanya RM 3
Korang juga boleh beli makanan yang ada dijual kat situh jugak. Rasa nya berbaloi. Jadi kalau korang singgah bukit bintang korang patut pergi animal park nih. serius best! 



Jangan risau ada arnab yang diorang lepas kan. Ini adalah sebahagian arnab yang mereka kurung.
Banyak. Comel pulak tuh. Ada macam2 warna rnab nih. Nasib tak ada arnab warna hijau jer. heehee



Hahaha! jangan risau. Dia tak gigi. Seronok !



Tara !!!!! SEEE !!! CANTIK KAN !!
Luas. Dah macam taman permainan. Dah nama pun animal park kan. Korang bebas bermain 
dengan haiwan yang ada kat sinih. Bebas nak bagi makanan. Tak ada yang tak boleh. Seronok~ Puas sangat dengan apa yang ada kat situ plus tiket pulak yang tersangat murah. So, korang tunggu apa lagi, jom lah kita buat trip ke BUKIT TINGGI ! serius korang tak akan menyesal. 





Aku rasa mungkin sampai disini sahaja cerita coretan kisah hidup aku kat BUKIT TINGGI ala ala luar negara. Ngeee .  okey! bye ~~
Assalamualaikum 


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥












Monday, 2 June 2014

Trip to PAHANG

Assalamualaikum

Bismillahirrahmanirrahim

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥


Hey kalian kita bertemu lagi. Cuti sekolah dah mula kan. Lama betul cuti sekolah. Terasa lama nya. Mungkin sebab aku tak lagi bersekolah. hahaha. Cuti nih kami pergi ke Pahang. Rumah opah. Kira nya balik kampung lah nih. Ada kenduri. Mak saudara kahwin. Alhamdullilah segala nya berjalan dengan lancar. 


Alamak gambar tak berape nk bagus. MAAF ! 

ARGH !!!!!!!!!!!! Semua karya aku dalam fon hilang ! argh !! Fon problem. Habis semua gambar hilang. Semua gambar sepanjang kenduri di kampung hilang !! hilang! jadi aku terpaksa kumpul semula gambar dari ibu ayah dan mak saudara aku. hm. Tak kisah lah aku cuba masukan gambar yg ada untuk tatapan kalian. Kenduri kali nih berkonsep kan gotong royong. Biasa lah kampung kan. Gotong royong, semua orang kampung datang memasak. Fuhh. meriah betul. Tapi syg aku tak ada gamba tuh. 



Raja sehari pada hari itu. Sama cantik sama padan. 

It's okey aku akan tetap terus kan bercerita. Aku belum dengar lagi akad nikah dan bersanding dibuat pada hari yg sama. Iye itu lah yang berlaku kat kampung aku. Lain cara mereka. Esok nya kenduri, pagi tuh pkul 10.30 baru bernikah bagai. Alhamdullilah dengan sekali lafaz. 2 jam lepas tuh dalam pukul 12 lbh bersanding pulak. WOW ! macam menarik. hihi. Sangat. Just macam kelam sikit. Sebab pada pengantin lah nak tukar baju lagi, meka up bagai. Biasa lah tuh lain orang lain cara nya. Perkahwinan yang simple tapi nampak meriah. Tema nya pink putih. Cantik! Warna nya lembut. 



Tiba masa untuk potong kek pulak. 

HA ! Itu kek buatan ibu sendiri. hahaha. Kek cokelat. Terbaik ! Sedap! See walaupun majlis nya simple tapi cukup meriah. Tengok dengan lampu nya kerusi nya. wah~~ hahaha Aku kahwin nanti macam mana lah erk. *tayang gigi* Nih mak saudara aku. Actualy opah aku kahwin tiga kali. Kalau tak silap aku lah. Yang pertama dengan arwah atuk aku yang kat manjoi. Yang kedua meninggal rase nya. Yang ketiga yang sekarang nih. Dan yang pengantin perempuan tuh lah anak nya. Ada dua orang perempuan tiga orang lelaki. Yang perempuan semua dah kahwin dan just tinggal lelaki sahaja yang belum kahwin. Ke Pahang lagi lah aku. hahahaha. 

Yang tudung Hitam pink tuh lah opah aku. 
yang baju pink dan pengantin adalah mak saudara aku. 
yang budak kecik dua orang bawah tuh anak mak saudara yang baju pink. 
yang baju ungu ...... UNKNOW

Orang cakap kahwin tuh seronok. Iyelah bila semua dah jadi halal. Semua nya seronok. Bagus. Sekurang nya tiada berlaku perbuatan maksiat atau zina. Nauzibillah. Minta di jauh kan. Tapi sebenarnya bukan itu yang di maksudkan sebuah perkahwinan. Perkahwinan yang sebenar adalah kehidupan kita selepas itu. Iya. Itu baru dinama kan perkahwinan. Tanggungjawab, setia, tolak ansur antara satu sama lain, jujur, percaya antara satu sama lain, tiada rahsia, no more ego...... Macam2 lagi perkara yang perlu kita tempuhi. Pada apa yang aku pernah baca kita tak akan kenal pasangan kita yang sebenar sehingga lah kita duduk sebumbung dengan kita, tidur sekatil dengan kita. Iya. Betul. Apa yang kita nampak sekarang hanya lah luaran sahaja. Jika dulu kita kenal dia seorang yang pendiam, pemalu namun selepas kahwin baru lah kita tahu siapa sebenar nya pasangan kita, samada seorang yang panas baran, egois,... Iya. Saat itu kesabaran, keimanan kita di uji. Adakah kita terima seadanya pasangan kita atau sebalik nya. Jadi pada pasangan yang kat luar sana, aku nasihat satu jer "JANGAN MENCIPTA KESAKITAN KAU SENDIRI" Faham tak maksud nya. Meh aku terang kan. Maksud aku ialah jangan mencipta kesakitan kau sendiri apabila kau menaruh sepenuh kepercayaan, harapan kepada pasangan korang tanpa ada perasan ragu walau sedikit pun. Jangan !! tolong ! Pasangan korang yang sekarang belum tentun adalah jodoh kalian. Jika ia, alhamdullilah. Tapi jika bukan HOW!! tak ke korang sakit, sedih,kecewa sehingga nak buat benda yang jauh dari jalan Allah. JANGAN ! korang boleh jer couple *bukan bermaksud aku galakan bercouple.* tapi jangan terlalu percaya 100% pada pasangan korang. just 50/50 sahaja. Just untuk menjaga hati korang, dan diri korang. TAKE NOTE OKEY !


 
Itu semua mak saudara aku. 
Kecuali yang tudung merah tuh opah saudara aku. 

.
.
.
.
.
.
.
.
.



Bila dah snap dengan monopod. macam nih lah jadi nya. hahaha !

Seronok bila kenduri nih. Rajin2 lah tunjuk muka yea bila ada kenduri kendara tuh. Sebab bila kita pergi kenduri orang/saudara insya Allah bila time kenduri kita mereka akan turut datang. Tak kira lah kenduri apa sekali pun. Tak salah kan kalau datang sekadar tayang muka atau just datang makan. Sekurang nya bila orang tanya kita cakap datang. Kenduri nih lah tiba masa nya kita jumpa semua saudara yang jauh2 belaka. Kita juga boleh kenal antara satu sama lain. Dari tak rapat menjadi rapat. Dari tak kenal boleh kenal dan menjadi rapat. Ini lah di kata kan mengeratkan silaturahim. hihi



Warna pink hantaran dari pihak perempuan. Yang warna biru hantaran dari pihak lelaki.
Simple but still cantik.


Ini lah keadaan suasana luar kawasan rumah. Apabila pihak lelaki datang untuk bersanding. 



Hahahahaha kenapa muka aku macam tuh. Bila dah dapat monopod plus camera pun dah cukup. 
Berselfie je kami. Tak henti. hihi. 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
THE END 
.
.
.
.
.
.
.
.



Cukup lah kisah cerita aku untuk kali ini. Eh !! nanti dulu siapa cakap dah habis holiday aku kat Pahang nih. nope ! belum habis lagi. Aku ada cerita yang lebih menarik lagi. Tunggu lah post aku yang seterus nya. 
jeng jeng jeng !

Assalamualaikum 

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥











 

Template by Blogger Candy