Pages

Monday, 6 March 2017

BERANI UNTUK JATUH DAN BANGUN



Dalam hidup apabila kau jatuh itu perkara biasa. Sgt biasa wak. Dulu mse kecik2 kalau kita jatuh ada org tlg angkat kan. Dan kita bagun. Tp bila dh besar nih. Kalau jatuh? Siapa nk angkat? Bagun sendiri lah wak. 

Setelah sekian lama aku berada dalam zone selesa. Selesa sgt. Trsgt. Apabila dtg ujian yg tk pernah ak sangka. TAK PERNAH. Langsung tk pernah terdetik. Akhir nya Allah nk tunjukan pd hamba Nya yg Dia milik apa yg berlaku di dunia dan juga d langit. 

Utk kali yg pertama, perasaan utk semak result tu tk da. Lgsg tk da. Nervous ke apa2 je lah perasaan yg septt nye ad. Malam tu ak check dgn dia. Mula2 cool. Se cool air sirap yg ak mnum sblm tu. XD 

Alih2 mlm esok nye baru ak sedar yg aku kene REPEAT PAPER!!!!!! ALLAHUAKHBAR!!!! Banjir terus dom ak tu. Hbis semua semut2 berenang2. Nasib lah mase tu ak sorang je kat dom. ALLAHUAKHBAR! Mengucap aku malam tu berkali2. Mase tu hanya Tuhan yg tahu perasaan tu mcm mna. Serius. Sedih tu hnya Tuhan yg thu. Perasaan down yg tramat. Tk pernah aku rasa sedown sebegitu. Tk pernah. Dalam kegelapan tu ak mncari ketenangan dgn brwuduk. Menitik air mata di telekung. Lutut mngigil. Trjatuh ak saat tggu utk brsujud. ALLAHUAKHBAR! Betapa tk kuat nye ak. Di tambah plk keseorangan mse tu. 

Hampir dua mnggu mgambil mase utk terima kenyataan yg aku perlu repeat paper. Ia repeat satu paper je pn. Itu pn nk kecoh tulis blog bagai. Hey!!! Suka hati aku lah! 🙄 

Ia hampir dua mnggu. Utk bljr terima kenyataan. Bukan senang. Bila dh mula stabil dn boleh trima result ak mcm tu. Ak lupa satu perkara. Adakah subjek yg repeat tu adalah salah satu subjek pra syarat?!!! 

Korang thu kan apa mksud subjek pra syarat? Mksd nye bila subjek tu korang tk lpas korang perlu lepas dulu subjek tu then baru boleh ambik subjek yg seterus nye. Dan yg buruk nye skrg sem 6. Kalau itu subjek pra syarat... Mksd nyeee ak kena EXTEND beb!!! Pergh!!! Ini bukan salah satu cita2 atau pengalaman yg ak nak. Tk prnah trfikir deh fikiran. 

Sekali lg. Ak lemah. Lemah sgt. Hanya Tuhan yg tahu betapa lemah nye aku mase tu. Mcm2 fikirkan. Biasa lah kan. Perempuan. Over thinking gitu. Mcm mna nk jawab dgn ibu ayah. Mcm mna nk praktikum nnti. Mcm mna ak nk bljr nnti. Satu subjek je kot klu extend. Tmpt tggl nnti mcm mna. Mcm2 lg lah. 

Berurusan dgn pegawai yg mguruskan hal peperiksaan masih belum selesai. Mcm2 dugaan. Asal je prg ramai pljr. Sesak. Penuh sesaje dgn pljr. Selagi belum selesai urusan selagi tu hati tk tenang. Smpai satu tahap rasa tk nk je jmpa pegawai tu. Bukan nye dia thu pn spe y repeat spe y tk. 

Hari last utk brurusan dgn pegawai pepeperiksaan. Tggu pnya tggu. Last2 pegawai tu kate dtg balik lpas wktu tghari nnti. PERGH!!!! Dugaan! Ak ckp dgn mmber ak .. Ak dh malas nk jmpa. 

Bila jmpa dgn pegawai tu...... ALHAMDULLILAH!! Subjek y repeat tu bukan subjek pra syarat! ALLAHUAKHBAR! Brsyukur tk trhingga ak. Dan ak niat klu btul subjek tu bukan subjek pra syarat. Ak nk puasa naza. Alhamdullilah esok nye jgak ak puasa. 

Kesimpulan nye kat sini, hidup ni kita tk selalu berada di atas. Sentiasa ingat mna asal usul kita. Sentiasa ingat ibu dn ayah dan Dia yg kt atas tu sentiasa ingat lbih drpd segalanya. Cari lah kekuatan drpd Dia. Hanya Dia yg mampu memberikan kau kekuatan. Hanya Dia. Berdiri lah walau selemah mna pn kau. Hidup ini masih belum berakhir. Masih jauh lagi perjalanan kau. 

Masih ada lagi yg ingin aku cerita kan sepnjg jdi budak repeaters ni. Bnyk dugaan nye. Nnti kita smbg lgi. Kalau ada apa2 pertanyaan. Boleh PM atau komen atau mgkn email terus 🍪🌸

Thursday, 18 February 2016

Nyx Butter Lipstick

PRE-ORDER!!!! 💄💄💄

💄Nyx Butter Lipstick 😘💋

1pcs rm20 
2pcs free 1 rm40👍🏻✨💋

💯 Authentic 
-No fake no replica 
-More Moist 
-More shining
-Lembap.  

*warna yang available, warna yang tidak bertanda * 😘💋

>> HARGA ISTIMEWA HANYA UNTUK 10 ORANG YANG TERAWAL SAHAJA!!!! 
>>HARGA ISTIMEWA HANYA UNTUK 10 ORANG YANG TERAWAL SAHAJA!!!! 
>>HARGA ISTIMEWA HANYA UNTUK 10 ORANG YANG TERAWAL SAHAJA!!!!

Tips Berniaga

BILA BERNIAGA, JANGAN KUTIP HUTANG, JANGAN KENA MATAHARI

Hassan Al Basri merupakan seorang ulama dan ahli perniagaan.  Beliau ada 2 orang anak lelaki. Sebelum beliau meninggal, beliau telah memanggil kedua anak lelaki nya, lalu berpesan,..

Bila ayah telah tiada lagi di dunia ini, kamu berdua hendaklah  meneruskan perniagaan ayah. Cuma ada 2 perkara ayah nk kamu lakukan.

1.BILA KAMU BERNIAGA ,JANGAN KUTIP HUTANG
2. BILA KAMU BERNIAGA, JANGAN KENA MATAHARI

Lalu Hassan Al Basri pun meninggal dunia. Masa berlalu dan selang beberapa tahun, perniagaan si adik semakin merosot dan terus merosot. Manakala perniagaan si abang semakin maju dan maju. 

Satu hari si Ibu (balu Hassan Al Basri) memanggil anak nya si adik. Lalu bertanya,

Si ibu : Wahai adik, kenapa perniagaan mu semakin hari semakin merosot ?

Jawab si adik: Saya ikut pesan ayah.

Si ibu : Apa ayah mu pesan ?

Jawab si adik : 
Ayah berpesan, kalau berniaga jangan kutip hutang. Jadi, semua yang berhutang dengan saya, saya tak pernah minta bayaran. Kalau mereka nak bayar, mereka bayar. Kalau mereka tak bayar, saya tak kan kutip bayaran. 
Ayah pesan lagi, kalau berniaga, jangan kena matahari. Jadi saya kalau kemana mana mesti bawa payung. Jadi saya tak kena matahari sebagaimana pesan ayah.

Kemudian, si ibu pergi berjumpa dengan si abang pula, lalu bertanya.

Si ibu : Wahai abang, ibu lihat perniagaan mu semakin  hari semakin maju, apa yang kamu lakukan ?

Jawab si abang : Saya ikut pesan ayah.

Si ibu : Apa ayah mu pesan ?

Jawab si abang:
Ayah pesan, KALAU BERNIAGA JANGAN KUTIP HUTANG. Jadi , semua saya JUAL TUNAI. Maka, tak ada orang berhutang dengan saya. Saya ikut pesan ayah, saya tak perlu kutip hutang. Semua bayar tunai.

Kedua , ayah pesan. KALAU BERNIAGA JANGAN KENA MATAHARI. Jadi saya keluar ke kedai waktu subuh. Lepas solat subuh, saya tak tidur, terus ke kedai. Malam baru saya pulang ke rumah. Jadi, saya tak kena matahari.

* Moral of the story
``````````````````````````````````````````
Perbezaan MENTAFSIR  sesuatu perkara menjadikan arah hidup yang berbeza. Kalau kita kata ibadah itu hanya lah di tikar sembahyang semata-mata, nanti kita akan meninggalkan kewajipan mencari nafkah terhadap keluarga, kewajipan terhadap negara dan ummah keseluruhan nya.

Jadi, belajar lah dari ramai guru, banyak membaca untuk tambahkan ilmu, minta Allah swt beri petunjuk, mohon Allah swt bimbing kehidupan kita, semoga Allah swt memberikan taufik dan hidayah. 

Mudah mudahan, dengan kefahaman yang betul, kita di muliakan oleh Allah swt di dunia dan di akhirat. Nabi Muhamamad sa, pernah bersabda;

"Siapa yang Allah swt mahu kan kebaikan bagi diri nya, akan di fahamkan pada agamanya dengan sebenar benar kefahaman".

Kredit : Hidayatul Karimah

#bahagiandakwahjakim

I'm 

Wednesday, 17 February 2016

Nyx Butter Lipstick

💄💄💄💄💄💄 NYX BUTTER LIPSTICK

 >> SPECIAL PRICE HANYA UNTUK 10 ORANG YG TERAWAL SAHAJA !!
1pcs rm20 
2pcs free 1 rm40
💯 Authentic
No fake no replica 
More Moist 
More shining
Lembap 

|| HANYA 10 ORANG YG TERAWAL SAHAJA AKAN DAPAT SPECIAL PRICE INI || 

>> 📲017-5202094 😉🌹 

#jualnyxmurah #nyxoriginal #nyxsoftmattelipcream #jualnyx #nyxmurah #nyxbutter #nyxbutterlipstik #nyxbuttergloss #nyxbutterlipstickmurah #nyxcosmetics #nyxbutterlipstickmalaysia #nyxoriginal #nyxsoftmattelipcream

Friday, 15 January 2016

Solution

Finding the answers to a mathematics problem.

There are many paths to the solution. 

Choose the simplest way first. 

Bercerita

Suka.
Manusia bercerita bila sesuatu yg melibatkan mereka. 
Manusia bercerita bila melibatkan sesuatu yg mereka suka. 

Apabila manusia mula bercerita tentang seseorang?? 
#kaurasa

Thursday, 14 January 2016

Experience

Pengalaman. Tak da pengalaman??? Kita ada kan jugak pengalaman tuh. 

Sementara masih bernafas kutip lah pengalaman tuh sebanyak yg mungkin. 

Pengalaman yang mematangkan kita sebagai seorang manusia. 

Pengalaman mengajar kita bagaimana jadi seorang yang sabar. Tabah. Cekal. Tegas. Dan....

Pengalaman memberitahu kita betapa hebat nyeeee kuasa Allah SWT. 

Sekurang nye ada cerita yang nak di cerita pada anak cucu nanti. 
 

Template by Blogger Candy