Pages

Monday, 6 March 2017

BERANI UNTUK JATUH DAN BANGUN



Dalam hidup apabila kau jatuh itu perkara biasa. Sgt biasa wak. Dulu mse kecik2 kalau kita jatuh ada org tlg angkat kan. Dan kita bagun. Tp bila dh besar nih. Kalau jatuh? Siapa nk angkat? Bagun sendiri lah wak. 

Setelah sekian lama aku berada dalam zone selesa. Selesa sgt. Trsgt. Apabila dtg ujian yg tk pernah ak sangka. TAK PERNAH. Langsung tk pernah terdetik. Akhir nya Allah nk tunjukan pd hamba Nya yg Dia milik apa yg berlaku di dunia dan juga d langit. 

Utk kali yg pertama, perasaan utk semak result tu tk da. Lgsg tk da. Nervous ke apa2 je lah perasaan yg septt nye ad. Malam tu ak check dgn dia. Mula2 cool. Se cool air sirap yg ak mnum sblm tu. XD 

Alih2 mlm esok nye baru ak sedar yg aku kene REPEAT PAPER!!!!!! ALLAHUAKHBAR!!!! Banjir terus dom ak tu. Hbis semua semut2 berenang2. Nasib lah mase tu ak sorang je kat dom. ALLAHUAKHBAR! Mengucap aku malam tu berkali2. Mase tu hanya Tuhan yg tahu perasaan tu mcm mna. Serius. Sedih tu hnya Tuhan yg thu. Perasaan down yg tramat. Tk pernah aku rasa sedown sebegitu. Tk pernah. Dalam kegelapan tu ak mncari ketenangan dgn brwuduk. Menitik air mata di telekung. Lutut mngigil. Trjatuh ak saat tggu utk brsujud. ALLAHUAKHBAR! Betapa tk kuat nye ak. Di tambah plk keseorangan mse tu. 

Hampir dua mnggu mgambil mase utk terima kenyataan yg aku perlu repeat paper. Ia repeat satu paper je pn. Itu pn nk kecoh tulis blog bagai. Hey!!! Suka hati aku lah! 🙄 

Ia hampir dua mnggu. Utk bljr terima kenyataan. Bukan senang. Bila dh mula stabil dn boleh trima result ak mcm tu. Ak lupa satu perkara. Adakah subjek yg repeat tu adalah salah satu subjek pra syarat?!!! 

Korang thu kan apa mksud subjek pra syarat? Mksd nye bila subjek tu korang tk lpas korang perlu lepas dulu subjek tu then baru boleh ambik subjek yg seterus nye. Dan yg buruk nye skrg sem 6. Kalau itu subjek pra syarat... Mksd nyeee ak kena EXTEND beb!!! Pergh!!! Ini bukan salah satu cita2 atau pengalaman yg ak nak. Tk prnah trfikir deh fikiran. 

Sekali lg. Ak lemah. Lemah sgt. Hanya Tuhan yg tahu betapa lemah nye aku mase tu. Mcm2 fikirkan. Biasa lah kan. Perempuan. Over thinking gitu. Mcm mna nk jawab dgn ibu ayah. Mcm mna nk praktikum nnti. Mcm mna ak nk bljr nnti. Satu subjek je kot klu extend. Tmpt tggl nnti mcm mna. Mcm2 lg lah. 

Berurusan dgn pegawai yg mguruskan hal peperiksaan masih belum selesai. Mcm2 dugaan. Asal je prg ramai pljr. Sesak. Penuh sesaje dgn pljr. Selagi belum selesai urusan selagi tu hati tk tenang. Smpai satu tahap rasa tk nk je jmpa pegawai tu. Bukan nye dia thu pn spe y repeat spe y tk. 

Hari last utk brurusan dgn pegawai pepeperiksaan. Tggu pnya tggu. Last2 pegawai tu kate dtg balik lpas wktu tghari nnti. PERGH!!!! Dugaan! Ak ckp dgn mmber ak .. Ak dh malas nk jmpa. 

Bila jmpa dgn pegawai tu...... ALHAMDULLILAH!! Subjek y repeat tu bukan subjek pra syarat! ALLAHUAKHBAR! Brsyukur tk trhingga ak. Dan ak niat klu btul subjek tu bukan subjek pra syarat. Ak nk puasa naza. Alhamdullilah esok nye jgak ak puasa. 

Kesimpulan nye kat sini, hidup ni kita tk selalu berada di atas. Sentiasa ingat mna asal usul kita. Sentiasa ingat ibu dn ayah dan Dia yg kt atas tu sentiasa ingat lbih drpd segalanya. Cari lah kekuatan drpd Dia. Hanya Dia yg mampu memberikan kau kekuatan. Hanya Dia. Berdiri lah walau selemah mna pn kau. Hidup ini masih belum berakhir. Masih jauh lagi perjalanan kau. 

Masih ada lagi yg ingin aku cerita kan sepnjg jdi budak repeaters ni. Bnyk dugaan nye. Nnti kita smbg lgi. Kalau ada apa2 pertanyaan. Boleh PM atau komen atau mgkn email terus 🍪🌸

0 comments:

Post a Comment

 

Template by Blogger Candy