Pages

Saturday, 27 April 2013

























\



by : halimaton nadiah









End of PBS


Hey hey hey

Oit oit oit

Selamat sejahtera

Assalamualaikum

Bismillahirahmanirohim.....

         PBS ?? ap itu pbs ? apa yang korang faham dah tahu mengenai PBS? *untuk pelajar f6 lah mesti tahu kan* kepada yang tak tahu PBS tu ialah Penilaian Berasaskan Sekolah. Apa yang aku kena buat mengenai PBS ini?? PBS nih, entah lah tak reti aku nak terang nya, haha. Kalau rajin search lah kat google tuh. Ada je maklumat mengenai PBS nih.
             
        Okey balik pada topik asal kita, alhamdullilah, semua akitivi PBS telah berjaya dengan jaya nya. Untuk sejarah, aku kena buat kajian dan kajian aku mengenai Sejarah asal usul dan perkembangan Labu Sayong. Tak ada yang menarik pun, sebab kita biasa kan dengar megenai Labu Sayong nih. Aku pun berjaya pergi kawasan kajian. Peh.. memang adventure lah. Aku pergi dengan sahabat sahabat aku. Eyna, ecah, eg. Memang seronak lah. Pusing2 Kuala Kangsar.
  
Percaya atau tak itu lah aku. Bersama aku tuh salah seorang pengurus syarikat.

Hahahhaha LOL LOL LOL LOL


                    Ini baru sejarah, belum lagi pengajian am lagi lah dasyat. Lagi mecabar dan mempunyai pengalaman pahit nya. Untuk pengajian am, aku membuat kajian mengenai pengangkutan awam ETS di ipoh, perak nih. Hm.. memang bengang bila di fikirkan balik. Hari pertama aku pergi bersama eyna, azman, fazly dan ezazi. Mula nya aku edarkan borang soal selidik kepada beberapa orang responden dan alhamdullilah mereka memberikan kerjasama. Lepas tuh pulak, *nih yang bengang bila fikirkan balik* aku pergi kat sekumpulan mak cik pak cik. Dalam hati aku fikir mungkin mereka akan memberi kerjasama, sebab mereka kan berumur dan tengok daripada wajah mereka menunjukkan yang mereka mungkin akan memberi kerjasama. Aku pun bodo pergi lah kat deme, bagi salam... elok je aku bagi salam terus deme diam ada pak cik tuh pergi entah kemana, yang mak cik tuh pulak gelak jer, ada sorang pak cik pakai baju batik beb dengan songkok nya. Peh~ memang baik la aku cakap tapi dengan dia yang paling aku sakit hati sebab dia boleh buat muka tak tahu sambil pandang atas. Panas je hati aku mase tuh. Aku terus keluar, memang mencarut habis la aku cakap. Memang syaitan menguasai diri aku mase tuh. Mencarut sampai ke sudah.
               
               Balik tuh, aku cerita kat ayah. Ayah bukan nya nak back up aku, dia cakap macam nih “itu baru sikit kak, kamu belum kenal lagi dunia luar. Kamu baru jumpa orang yang macam tuh, kat luar sana ada macam macam jenis manusia yang kamu tak tahu.” Hm.. macam nak nagis je kalau di ikutkan balik. “akak tak boleh lah terima, sebab dia melayu, akak melayu kita sama sama melayu, kenapa buat macam tuh. Kate 1 malaysia. Negara kita mempunyai budi bahasa, tapi mana nya budi bahasa nya. Malu kalau ada bangsa asing yang kena situasi sama macam akak”... so lepas nih, kalau ada orang cakap betul ke orang melayu nih tak ada budi bahasa aku akan cakap iye. Walau pun tak semua macam tuh tapi masih wujud segelintir masyarakat seperti itu. Mungkin selepas ini, aku akan lebih berhati hati dan mungkin akan mengingati pengalaman ini sampai bila bila kerana ini pengalaman yang pertama aku alami.
                Selepas selesai semua kerja khusus sejarah dan p.am. tiba lah mase nya pulak untuk pebentangan. Time pebentangan ini yang gemuruh sikit. Sebab.. aku nih mana lah pandai sangat dalam bab present bagai nih. Kawan kawan aku cakap, kena banyak praktis kat depan cermin untuk melihat cara kita. Aku pun buat lah, untuk mendapatkan keyakinan aku tuh. Aku termasuk dalam kumpulan pertama yang present. Memang cuak lah jugak. Sebab kumpulan pertama kan.. aku punya slide (power poin) ringkas gila. Sebelum cuti, aku ada bagi cikgu tengok untuk tengok2 kan semula tapi hampeh cikgu tak sempat tengok sebab cikgu tak berapa sihat. Mase tunggu giliran untuk buat present tuh *aku orang yang terakhir* kami duduk dalam satu bilik nih, tengok diorang pegang kertas apa yang di baca nya, peh.... panjang nya. Padat.. aku pulak rasa rendah diri, ialah sebab aku punya nota kecik jer memang aku tulis apa yang di baca nya sahaja. Huhu.. sampai giliran aku, present lah macam biasa....mase aku tengah cakap cakap tuh guru penilai ada macam bisik bisik*aku tengok macam ada yang tak kena je dan aku bayang kan bakal mengahadapi satu bencana* fuhh~ selepas habis je present cikgu tegur pasal power point aku tak berapa lengkap dan tak berapa jelas. Bila fikir kan balik betul juga apa yang cikgu cakap.. cikgu suruh perbaiki semula. *take note* hahahahahahha! Pelat bahasa perak kuat??? Iye ker... kawan aku cakap, cikgu diorang cerita yang aku guna bahasa perak. Hahhaa.. iye ker... bila fikir kan semula ada lah sikit. Hahaha.
                
            Untuk present sejarah pulak, memang debar juga lah sebab cikgu sejarah kami memang streght juga lah.. aku orang kedua present. Dup dap dup dap... alhamdullilah, aku berjaya present. Cuma slide aku tuh kurang perlu ditambah lagi. Bila fikir kan semula betul juga slide aku tuh ada yang kurang kalau nak di bandingkan dengan kawan kawan aku yang lain, banyak slide juga. Jelaz aku markah pun mesti gempak kan. Hihi.. tapi tapi tapi tapi tapi... bukan sampai disini sahaja present ini tamat untuk kedua dua  subjek.... cikgu cakap bila bila mase pihak MPM akan datang untuk melihat hasil kerja PBS pelajar f6 nih dan dia akan pilih secara rombak siapa sahaja yang dia suka untuk dia check dengan lebih detail dan pada masa yang sama mereka mahu prsent ini diadakan dan mereka tidak peduli sama ada kami pelajar f6 bersedia atau tak. Hm.. bunyi memang menakutkan dan sangat menakutkan.. but it.s okey lah. aku pun dah buat persediaan awal untuk hadapi nya. *eh eh eh eh bangga kejap* hahaha lol.
Hm aku rasa ini sahaja yang mahu aku cerita kan mengenai PBS yang telah berjaya aku lakukan. Tak lah sehebat mana pun cerita aku nih seperti pakar blogger2 yang popular tuh. Aku harap cerita aku nih tak lah membosan kan, kalau ada yang tak kena kalau rajin komen lah kat bawah tuh. Hehehe..

Sekian,

Terima kasih,
Assalamualaikum..

By : halimaton nadiah ^_^





Penggal 1 STPM


Hey hey hey

Oit oit oit

Assalamualaikum

Selamat sejahtera

Salam 1 Malaysia.
               
  Hoho. Alhamdullilah kita berjumpa lagi. Dan syukur kita masih mampu bernafas dan awak semua di beri kesempatan untuk membaca blog ini lagi J * buat muka bangga jap kan.* hahaha. Hm. Untuk pengetahuan korang, aku ni masih belajar sebagai pelajar tingkatan 6 di SMK ULU KINTA *bangga woo ni sekolah aku sejak aku berpindah ke sini.baik buruk sekolah ni, ini tetap sekolah aku. Alo lo lo* aku start masuk tingkatan 6 tahun 2012. Aku nih tak lah pandai mana pun kalau nak di bandingkan dengan korang yang masuk universiti, kolej, matrik, poli bla bla bla.. jadi tingkatan 6 nih lah arah tuju aku. Walaupun pada mula nya ayah aku tak berapa suka aku masuk tingkatan 6. Dari apa yang aku dengar tingkatan 6 nih susah, beban kan, untuk exam satu paper mengambil masa 3 jam paling kurang pun untuk satu subjek. Mula aku pun pelik jugak, tak akan lah 3 jam tak cukup, akak upper six cakap memang tak cukup. Memang tak faham, sampai lah aku di gelar pelajar tingkatan 6. Baru lah aku faham mengapa dan kenapa akak akak f6 ckp mase memang tak cukup.
               
          Tapi alhamdullilah, untuk tahun aku masuk f6 nih, terdapat sistem baru yang telah di langsung kan. So, ia sangat lah meringankan, menyenangkan, memudahkan pelajar pelajar f6 tahun aku nih. Bla bla bla..... study punya study ... pulun habis habis *pulun lah sangat kan* hujung bulan 11 rase nya, tak ingat lah aku mula exam STPM untuk penggal 1. Memang pada mula nya kami memang tak bersedia, kerana terlalu singkat mase nya tapi berpatutan pun dengan subjek yang di ajar telah di kurang kan. Berbanding pelajar f6 tahun sebelum kami nih.
                 
Pom pang pom pang pom pang.... bulan 3 hari tuh 21/03/2013 result untuk pelajar STPM penggal 1 keluar. Kami ambik result bukan macam ambik result SPM tuh, macam biasa je. Pukul 12 tgh malam 21/03 tuh ramai yang dah check result masing masing kat internet. So mereka lebih bersedia lah berbanding dengan mereka yang tek tengok langsung.. dup dap dup dap juga lah walaupun dah check kat internet. Alhamdullilah, result aku tiada yang gagal. Bersyukur tak terhingga. Cuma, result aku hanya cukup cukup makan je, orang cakap hanya nyawa nyawa ikan jeeerrrr... keseluruhan result aku untuk penggal 1 hanya  1.50 pointer sahaja. *mesti korang fikir teruk gila budak nih* hm.. entah lah tak tahu mana silap nya, sampai boleh dapat result macam tuh.

Kaji punya kaji... *ulang tayang balik* hahaha.. aku study last last mint, berjage sampai larut malam, tidur pun hanya 1 jam dari pukul 5 – 6 pagi jer.. memang tak cukup, aku bertahan hanya dengan minum air kopi jer. Memang minum kopi tak elok, tapi itu je cara nya. Sejarah, aku Cuma fokus pada apa yang cikgu suh bace tuh jer. Mase nak mula exam pun, tetap bace apa yang cikgu suruh bace je, yang lain lain mana ada bace. Langsung tak bace !!!!!!! bayang kan, bila mula je exam, ha !!! tuh dia, apa yang aku bace hanya keluar satu jer. Memang blurrr lah cakap, soo terpaksa ulang tayang balik apa yang cikgu ajar kat kelas, ada lah jugak ingat sikit sikit. Ada subjek yang ak dan kawan buat pebentangan kat kelas, so ada lah ingat sikit. Alhamdullilah, aku lulus subjek sejarah ni. Tapi aku just dapat untuk lulus sahaja 1.67 jer. Sayang kan, cikgu cakap sikit je lagi nak dapat principal. So, cikgu bagi cadangan supaya ku repeat paper nih. Aku pun terima cadangan itu. Dan mengambil keputusan untuk repeat paper sejarah.tak salah rasa nya kan kan kan...

Untuk subjek ekonomi pulak, hm hm hm.. paper nih hari terakhir sekali. Ekonomi nih mana boleh kita bace sahaja, kita kena faham, buat latihan banyak banyak. Yang aku pulak study last last minit. Memang tak masuk lah. Macam tin sardin tuh, dah penuh tapi sumbat jugak, last last apa yang dibace tak ingat. Boleh pulak mase tuh aku demam. Fuhhh~~~ dugaan betul. Panas gila badan, esok nya memang tak boleh nak bagun langsung. 2 hari aku demam. Bla bla bla... balik pada topik.. hehehe.. mase jawap exam tuh, kepala otak aku dah tak boleh nak fikir apa dah. Aku bace soalan, aku tahu aku faham kehendak soalan tapi aku tak boleh tulis. Ha.. pelik kan.. hm.. aku tengok kanan, tengok kri, tengok depan. Semua orang fokus je buat jawapan. Dalam hati aku berdetik “wehhh!! Tolong lah aku.aku tak boleh jawap nih.” Tapi sayang hanya Allah yang mendengar jeritan itu. *eh eh eh.jiwang pulak.*
Tapi aku cuba jugak lah membuat, alhamdullilah untuk subjek ekonomi aku dapat 1.00 SAHAJA. Hm.. hanya cukup cukup makan. Memang betul betul nyawa ikan punya. Cikgu pulak kecewa sebab anak murid dia ramai yang gagal. Cikgu berharap budak kelas aku boleh dapat result yang gempak. Tapi hancur.... hm.. maaf lah cikgu, kami dah cuba tapi.... mungkin kami banyak main juga kut, sedangkan cikgu dah banyak kali bagi nasihat tapi tetap macam tuh kan... pengajian am pulak *subjek yang paling paling paling aku tak minat, kerana ia mengenai politik bla bla bla* memang tak minat wooo.. runsing, tak faham. Aku just fokus pada karangan jer. Tapi bila exam aku bace jugak lah. Buat latihan jugak lah. Risau lah jugak kan, pengajian am nih subjek yang paling wajib lulus. Alhamdullilah aku dapat pointer 1.33. fuhhh~ boleh lah. Hehe..aku pun tak sangaka sebenarya. Hahahaha. Yang paling kita tak suka tuh lah yang akan kita minat suatu hari nanti. Tak percaya, korang tengok pada diri korang, apa yang tak suka lama lama lama korang akan minat. Heheehehe.

Untuk subjek yang terakhir bahasa melayu. Memang bosan, sebab bejar bm nih sama macam belajar sejarah. Tentang asal usul bm bla bla bla... bm je yang aku dapat principal 2.00. huhu.. boleh lah ada jugak principal walaupun satu sahaja. Tak pe lah masih ada peluang untuk aku perbaiki apa yang patut.  Yang bawah nih, result yang aku dapat. Kan.... hanya dalam kertas sahaja. Ala, baru penggal 1. Huhu..


Sekian, wsalam. Hanya itu yang mampu aku cerita kan mengenai result penggal 1 nih.
Maaf andai ada salah dah silap, ada salah tulis, ada tersalah cakap ke apa ke.
Minta ampun minta maaf. *eh over lah pulak kan.*

Assalamualaikum...

By : halimaton nadiah ^_^
 

Template by Blogger Candy